писмо

писмо
същ. - кореспонденция, дописка, преписка
същ. - начин на писане, азбука, писмени знаци
същ. - писмен знак, буква, цифра, йероглиф

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • писмо — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • мандатно писмо — писмо што содржи налог или овластување да се изврши некоја работа …   Macedonian dictionary

  • куфско писмо — (наречено по градот Куфа) најстаро арапско писмо, денес во употреба само како украсно писмо (на пари, во натписи и сл.) …   Macedonian dictionary

  • енхориско писмо — (грч. enchorios домашен, домороден) народно писмо кај старите Египќани …   Macedonian dictionary

  • куријално писмо — тип на латинско писмо со кое се пишувани некои постари документи на папската канцеларија …   Macedonian dictionary

  • гарантно писмо — банк. писмена изјава за преземање гаранција за некоја обврска најчесто го издаваат банките …   Macedonian dictionary

  • кредитно писмо — трг. документ со кој се известува адресатот (обично некоја банка) дека треба на третото (акредитирано) лице назначено во писмото да му исплати некоја сума пари под извесни услови …   Macedonian dictionary

  • дълго скучно писмо — словосъч. ферман, дълга скучна реч, тирада, дълъг пасаж …   Български синонимен речник

  • аџами — писмо во Судан, настанало врз основа на арапското писмо …   Macedonian dictionary

  • епистолия —   писмо; послание …   Църковнославянски речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”